Vandelanotte Vragenvuur: Hoe ziet de dag van recruiter Ana eruit?

29 januari 2024

In Vandelanotte Vragenvuur leggen we telkens één medewerker het vuur aan de schenen. Zo krijg je een goed zicht op wat een job bij Vandelanotte eigenlijk inhoudt. Deze keer maak je kennis met Ana Santaella, recruiter binnen onze hr-afdeling.

Recruiter Ana Santaella

Dag Ana, je hebt geen gewoon parcours afgelegd. Vertel eens.

Klopt. Ik heb accountancy-fiscaliteit gestudeerd en deed mijn stage bij Vandelanotte. Daarna ben ik er gestart als Junior Accountant. Na een jaar bleek echter dat ik meer geïnteresseerd was in mensen dan in cijfers. Tijdens een gesprek met mijn vertrouwenspersoon bij hr hebben we gekeken welke carrièremogelijkheden er waren. Ik was namelijk nog steeds helemaal overtuigd van mijn keuze voor Vandelanotte als werkgever. We kwamen tot de conclusie dat mijn vaardigheden, vooral op gebied van communicatie, sociale interactie en creativiteit, goed pasten bij de functie van recruiter.

Hoe is die switch verlopen?

Ik ben heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om te ontdekken waar ik goed in ben en waar ik energie uithaal. Natuurlijk was er heel wat specifieke kennis die ik moest bijschaven: gesprekstechnieken, financiële voorstellen, rekrutering via LinkedIn … Gelukkig is de sfeer in het hr-team bijzonder collegiaal. Dankzij mijn collega’s heb ik op korte termijn enorm veel bijgeleerd. Iedereen heeft zijn eigen domein, maar ik voel me er sinds dag één helemaal op mijn plek. Ondertussen heb ik ook met mijn leidinggevende een sterke vertrouwensband opgebouwd. Zij zorgt voor een omgeving waarin ontwikkeling, groei en ondersteuning centraal staan. Ik beschouw het als een voordeel dat ik eerst als accountant heb gewerkt. Zo kan ik me extra goed inleven in de kandidaten die voor deze functie solliciteren.

Hoe ziet een dag in het leven van een recruiter eruit?

Ik kom elke dag met nieuwe mensen in contact. Daardoor is er veel variatie, want elke kandidaat heeft een eigen verhaal en vereist een persoonlijke aanpak. Naast het inplannen en opvolgen van gesprekken met kandidaten, spendeer ik ook veel tijd aan onze employer branding. Ik richt mij in het bijzonder op campus recruitment: het bereiken van scholen en studenten. Het is cruciaal dat we jongeren al vanop de schoolbanken warm maken voor onze sector. Dat doe ik door jobbeurzen bij te wonen, het rekruteringsproces te optimaliseren, acties uit te werken … Alles om Vandelanotte op een toffe manier in the picture te zetten!

Heb je veel contact met andere afdelingen?

Ja zeker! Voor de employer branding werken we in tandem met de collega’s van Marketing & Communicatie. We vullen elkaar perfect aan en bedenken samen soms de gekste campagnes. Verder vind ik het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn wanneer ik met kandidaten in gesprek ga. Daarom ga ik vaak even langs bij afdelingen die inhoudelijk wat verder van mij afstaan, zoals audit of legal. Door te overleggen met de teammanager in kwestie, krijg ik ook een goed beeld van welk profiel zou passen bij de openstaande vacature en welke vaardigheden belangrijk zijn.

Wat vind je het leukste aan je job?

Naast het sociale aspect, vind ik het fijn dat ik in mijn huidige functie het vertrouwen krijg om zelfstandig te werken. Het gevoel dat er in mij geloofd wordt, geeft mijn zelfvertrouwen toch een boost. Die energie probeer ik zelf ook door te geven aan startende collega’s. Op hun eerste werkdag krijgen ze heel wat uitleg, maar het belangrijkste is dat ze zich hier thuis voelen. Als recruiter is het een fantastische ervaring wanneer een sollicitant uiteindelijk een collega wordt!

Als laatste, waarom moeten schoolverlaters kiezen voor Vandelanotte?

Ik ben het beste voorbeeld dat je hier alle kansen krijgt om jezelf te ontplooien. Sinds ik hier gestart ben, ben ik niet enkel op professioneel vlak gegroeid, maar ook als persoon. En als dat jou nog niet overtuigt, dan wijs ik je graag op het volgende: twee keer per jaar pakken we uit met een spetterend bedrijfsfeest. Geloof me, daar wil je bij zijn!

Heeft het verhaal van Ana je geïnspireerd? Check snel onze vacatures en misschien maak je binnenkort kennis met haar, tijdens jouw eigen sollicitatie!