Vandelanotte Vragenvuur: hoe ziet de dag van Legal Manager Sofie eruit?

19 mei 2023

Maak kennis met Sofie Desmet, Legal Manager in ons kantoor in Kortrijk. Maar de job van Legal Manager, wat houdt dat nu precies in? En wat zorgt ervoor dat Sofie met de glimlach naar het werk komt? We vroegen het haar zelf in een Vandelanotte Vragenvuur. 

Sofie Desmet

Sofie, vertel nu eens, een job als Legal Manager, wat houdt dat precies in?

Als Legal Manager begeleid ik klanten bij verschillende juridische obstakels en geef ik hen gepast advies. Voornamelijk inzake het vennootschapsrecht, maar met zijsprongen naar het burgerlijk recht. Ik sta hen bij vanaf de oprichting van hun onderneming, langsheen herstructureringen tot en met de ontbinding en vereffening. We ontzorgen de klant door alle wettelijke en administratieve taken van hen over te nemen.

Zijn er bepaalde studievereisten voor de job?

De minimale opleiding bestaat uit het behalen van een master in de rechten. Daarna kan je nog verdere specialisaties bijvolgen, bijvoorbeeld expertise in het vennootschapsrecht.

Hoe ziet de dag van een Legal Manager er uit?

Ik start mijn dag altijd met een babbeltje met de collega’s 😊. Mijn eerste taak is het lezen en beantwoorden van mijn ontvangen mails en het bekijken van de afspraken op mijn agenda. Wat daarna volgt, varieert van dag tot dag. Veelal ben ik bezig met het opstellen van juridische documenten of het voorbereiden van meetings met klanten. Ik heb ook dagelijks contact met klanten en dat verloopt heel vlot. Daarnaast heb ik als Legal Manager ook de taak om jongere collega’s op te leiden.

Wat vind je het leukste aan je job?

De variatie in opdrachten én de verantwoordelijkheid die ik krijg om projecten zelfstandig te begeleiden. En natuurlijk – niet op z’n minst – de collega’s. Ik vind mijn gading in de complexe herstructureringen (fusies en splitsingen). Ik hou van een beetje uitdaging en hier is elk dossier telkens anders.

Hoe is het contact met collega’s?

Dat verloopt heel vlot en sociaal. Iets wat ik wel belangrijk vind. Het is soms eens nodig om te kunnen ventileren over bepaalde zaken en bij ons vind je altijd wel een luisterend oor. Onze taak als jurist doorbreekt de grenzen van de afdelingen binnen Vandelanotte. Het juridische luik van een dossier is slechts één onderdeel van het verhaal van een onderneming. In al onze opdrachten werken wij daarom nauw samen met de accountancy-, de tax- en de auditafdeling.

Voor wie is de job van Legal Manager (bij Vandelanotte 😉) bestemd?

Als vennootschapsrecht, vermogensrecht, vastgoedrecht,… je ding zijn en je houdt van verantwoordelijkheid, uitdaging, een familiale werksfeer, nauw contact met klanten en collega’s. Waag dan zeker de sprong. In de 2,5 jaar die ik nu bij Vandelanotte werk, heb ik mezelf echt kunnen ontplooien. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar daarnaast ook veel erkenning voor het werk dat je verricht en de inzet die je geeft. Deze combo zorgt er alvast voor dat ik met de glimlach kom werken 😉.

Heeft het verhaal van Sofie je geïnspireerd? Check dan snel onze vacatures en misschien vervoeg jij binnenkort ons Legal Team!