Vandelanotte Vragenvuur: hoe ziet de dag van auditor Jason eruit?

17 maart 2023

We strikten collega Jason voor een Vandelanotte Vragenvuur. Jason is Advisor Audit in ons kantoor in Aalst. Hij vertelt je graag waarom je voor die job van auditor (bij Vandelanotte 😉) moet gaan.

Jason Protasi

Jason, als je aan jouw vrienden vertelt wat de job van auditor precies inhoudt, wat vertel je hen dan?

Uitleggen wat mijn job inhoudt, is niet zo simpel. Als ik vertel dat ik auditor ben, dan horen ze het vaak donderen in Keulen. Meestal leg ik hen uit dat ik de controle van de boekhouding uitvoer voor grote en middelgrote ondernemingen (en neen, wij niet van de belastingen 😉).

Daarnaast kunnen klanten bij ons terecht met vragen over hun boekhouding of andere zaken gerelateerd aan de onderneming. Afwisselend verzorgen wij ook de wettelijke verslaggeving voor bijvoorbeeld ontbindingen en fusies.

Hoe ziet de dag van een auditor er uit?

Tijdens de audits zijn we vaak ter plaatste bij klanten. We komen terecht in verschillende sectoren. Van een modebedrijf in Antwerpen tot een bouwbedrijf in Tielt. We werken altijd in team op een dossier. Als we bij de klant aankomen, dan wordt er eerst besproken wat de taakverdeling is. Natuurlijk met een lekkere kop koffie, onmisbare drank als auditor 😉.

Tijdens de eindejaarsperiode vinden de stocktellingen plaats. We schuimen dan het hele land af om voorraadtellingen uit te voeren. Afwisseling genoeg dus!

Wat vind je het leukste aan je job?

Het directe contact met klanten. Je krijgt vrij snel de verantwoordelijkheid om zelf vragen te stellen aan klanten indien er bepaalde zaken niet duidelijk zijn. Je komt ook in contact met alle lagen van de onderneming. Van CFO voor de interne werking, tot magazijnier voor de stockaudit. De controle die we uitvoeren is voor bedrijven vaak ook een grote meerwaarde. Als we vaststellen dat bepaalde processen niet optimaal verlopen, kunnen ze bijsturen waar nodig. Als auditor bouw je ook een band op met collega’s. We staan vaak samen op dossiers gepland en zo leer je elkaar echt beter kennen.

Waarom zou iemand nu echt voor die job als auditor moeten gaan?

Het is de perfecte instap voor je carrière. Je leert heel veel bij als auditor. Zaken die je later kan gebruiken in je verdere carrière. Er is ook een mooi toekomstperspectief. Je kan namelijk zelf de leiding nemen over dossiers en het eerste aanspreekpunt zijn voor klanten. Indien je echt volledig gebeten bent door audit, kan je ook voor de titel van bedrijfsrevisor gaan. En het feit dat we altijd in een jong en dynamisch team werken is ook een grote plus.

Heeft het verhaal van Jason je geïnspireerd? Check dan snel onze vacatures en misschien vervoeg jij binnenkort ons Auditteam.