Vandelanotte Vragenvuur: Hoe ziet de dag van advisor corporate finance Hans eruit?

16 november 2023
Hans - Advisor Corporate Finance

In Vandelanotte Vragenvuur leggen we telkens één medewerker het vuur aan de schenen. Zo krijg je een goed zicht op wat een job bij Vandelanotte eigenlijk inhoudt. Deze keer maak je kennis met Hans Verstraeten, advisor corporate finance.

Dag Hans! Mocht je aan je vrienden moeten uitleggen wat je job is, wat zou je hen dan vertellen?

Corporate Finance is een breed begrip. Ik omschrijf het vaak als ‘quasi alles wat te maken heeft met financiële vraagstukken binnen een onderneming’. Bij Vandelanotte kom je terecht in een team van specialisten met elk hun eigen expertise. Zo zijn er adviseurs die zich gespecialiseerd hebben in het opmaken van waarderingen, financiële plannen en haalbaarheidsstudies, adviseurs die zich toespitsen op due diligence werkzaamheden (of boekenonderzoek), juridische adviseurs, adviseurs die zich bezighouden met diverse vormen van financiering en adviseurs die zich richten op het begeleiden van fusies en overnames (M&A) en herstructureringen.

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Er bestaat niet zoiets als ‘een typische dag’ voor Corporate Finance adviseurs. Elke dag liggen er verschillende dossiers van allerlei slag (o.a. (familiale) overnames, successiedossiers, geschillen, strategische adviezen, ophalen van financiering voor startups,…) en grootte (gaande van duizenden tot miljoenen euro’s) in diverse sectoren op mijn plank, die elk een specifieke aanpak vereisen. Daarnaast bel ik dagelijks klanten op om hen up-to-date te brengen van de laatste ontwikkelingen in hun dossier. Tussen de klantenmeetings door is er uiteraard nog tijd om dossiers voor te bereiden. Je kan stellen dat ik van een flexibele aanpak hou. Het is zeker geen ‘9 to 5 job’.

Wat vind je het leukste aan je job?

Het combineren van hard en soft skills met directe impact. Voornamelijk in het M&A proces wordt onze klant geconfronteerd met één van de belangrijkste mijlpalen in zijn/haar leven, namelijk de verkoop van zijn/haar onderneming. Daarnaast worden onze klanten geconfronteerd met (technische) zaken die buiten hun comfortzone liggen of emotioneel geladen zijn. Het is mijn taak om de klant gedurende alle fasen in het traject optimaal te begeleiden, elk topic rationeel te bekijken, mede de (strategische) beslissingen te maken of ondersteunen en die ook naar externe stakeholders te communiceren. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee, en dat maakt de job net zo boeiend.

Kom je veel in contact met andere afdelingen?

Bij Vandelanotte kom je snel in contact met andere afdelingen. Meer nog, het succes van ons team hangt sterk af van de betrokkenheid tussen de verschillende afdelingen. Elk project dat door het Corporate Finance team behartigd wordt, is overkoepelend. Zo komen we elke dag in contact met onze accountants, auditors/ bedrijfsrevisoren, fiscalisten, juristen en sectorspecialisten. Er is dus een enorme kruisbestuiving tussen alle afdelingen met als enige doelstelling onze klanten een optimale service te bieden. Daarnaast hebben we ook nauwe contacten met externe accountants- en advocatenkantoren, zowel in het binnen- als buitenland. Betrokkenheid is trouwens een van de kernwaarden van Vandelanotte.

Hoe zou je iemand overtuigen om voor de job van Corporate Finance Advisor te gaan?

Elk gemotiveerd persoon die commercieel is ingesteld en beschikt over een hands-on mentaliteit, een analytisch denkvermogen en kritische vragen durft stellen, kan bij Vandelanotte terecht. Idealiter heb je een achtergrond in finance, aangevuld met een eerste ervaring in audit. Ervaring leert mij dat mensen die enige affiniteit hebben met Corporate Finance spontaan hun weg naar ons vinden. Overtuigen is dus niet nodig!

Heeft het verhaal van Hans je geïnspireerd? Check snel onze vacatures en misschien vervoeg jij binnenkort ons team.