Vandelanotte Vragenvuur: hoe ziet de dag van accountant Margaux eruit?

08 maart 2023

Maak kennis met Margaux, onze immer enthousiaste accountant uit ons kantoor in Brugge. In 2015 vervoegde ze ons team. Sindsdien is haar passie voor accountancy en fiscaliteit alleen maar gegroeid. Maar wat houdt de job van Margaux precies in? En wat vindt ze nu eigenlijk zo leuk aan haar job? We strikten haar voor een Vandelanotte Vragenvuur.

Margaux, vertel eens, wat doet een accountant nu precies?

Een accountant ondersteunt ondernemingen én evalueert de prestaties en de wettelijke verplichtingen. En dit in elke fase van de levenscyclus van een onderneming: bij de opstart, de groei, de crisismomenten, liquidatie,… Een essentiële schakel in hun succes dus.

Hoe ziet jouw werkdag er uit?

Allereerst check ik mijn mailbox. Aan de hand van ons planningsplatform kijk ik wat er mij die dag te doen staat. Dat gaat van opmaken van de jaarrekeningen of fiscale aangiftes tot klantenbesprekingen. Dagelijks is er ook een kort teamoverleg. En tussendoor is er ook altijd even tijd voor een korte babbel met de collega’s.

Wat maakt jouw job zo gevarieerd?

De algemene taken zijn doorheen het jaar gevarieerd: opmaak btw-aangifte, jaarrekeningen, aangiftes personenbelasting, klantenbesprekingen,... Daarnaast is elk dossier anders, je krijgt een interessante inkijk in een brede waaier van ondernemingen en beroepen. Wetgeving is een erg dynamisch gegeven. Daardoor blijf je als accountant eigenlijk levenslang leren. Bij Vandelanotte zijn er bijvoorbeeld tal van mogelijkheden om intern opleidingen te volgen zodat je altijd up-to-date blijft.

Wat vind je nu écht het leukste aan jouw job?

De collega's 😊 en natuurlijk ook de appreciatie van klanten. Ik haal er enorm veel voldoening uit om een dossier van a tot z te kunnen behandelen. Gezien ik het eerste aanspreekpunt ben als dossierverantwoordelijke, samen met accountmanager, komen klanten met de meest diverse vragen bij mij terecht, bijvoorbeeld over hun personeelsbeleid of mogelijke subsidies. Binnen Vandelanotte is er de nodige kennis en knowhow aanwezig om de klant heel gericht een antwoord te kunnen bieden. En zo kom ik dus ook vaak in contact met andere afdelingen en collega’s.

Waarom moet je volgens jou nu echt voor die job van accountant gaan?

De job is erg gevarieerd en boeiend. Je krijgt een inkijk in een brede waaier van ondernemingen die je op hun beurt kan ondersteunen op heel wat vlakken. Je denkt en evolueert met hen mee. En zoals ik al eerder zei: een essentiële schakel in hun succes. Door de digitalisering behoort het beeld van accountants die dagelijks facturen inboeken en tussen de papieren zitten volkomen tot het verleden. Grijze muizen zijn we dus ook al lang niet meer. 😉

Heeft het verhaal van Margaux je geïnspireerd? Check snel onze vacatures en misschien vervoeg jij binnenkort ons team. Ontdek nóg meer over de job van accountant op accountantsvanmorgen.be.