Junior Tax Advisor aan het woord

08 april 2024

Maak kennis met Seppe, Junior Tax Advisor bij Vandelanotte

  • Gestudeerd: Rechten (UGent)
  • Gestart bij Vandelanotte: september 2023
  • Werkt vanuit: hoofdzakelijk kantoor Kortrijk, één dag per week in Gent
Seppe Van Looy

Hoe is de interesse voor fiscaliteit ontstaan?

“In mijn derde jaar rechten had ik een vak fiscaal recht. Geen gemakkelijke materie, maar het boeide me wel meteen. Toen ik in mijn master enkele keuzevakken moest kiezen, heb ik besloten om allemaal fiscale vakken op te nemen. Zo ben ik uiteindelijk fiscalist geworden in plaats van jurist, al komt mijn juridische achtergrond natuurlijk goed van pas. Ik kan de fiscale vraagstukken waar we ons dagelijks in verdiepen perfect kaderen binnen de huidige wetgeving.”

Wat heeft je overtuigd om voor Vandelanotte te kiezen?

“Ik heb eerst bij een ander, groter kantoor gewerkt, maar die omgeving lag me niet zo. Toen ik op zoek ging naar een nieuwe werkgever, kwam Vandelanotte in beeld. Ik vind het belangrijk om voldoende begeleid te worden, zeker aan het begin van je loopbaan. Tijdens het sollicitatiegesprek werd duidelijk dat Vandelanotte daar sterk op inzet. Er werd achteraf ook vlot geantwoord op bijkomende vragen. Mijn buikgevoel zei me dat ik ervoor moest gaan en daar heb ik nog geen spijt van gehad.”

Wat zijn jouw voornaamste taken als Junior Tax Advisor?

“Als starter krijg je bij Vandelanotte te maken met alle aspecten van de fiscaliteit. Het feit dat je niet meteen in een vakje wordt geduwd, is een groot pluspunt. Je verdiept je in de btw, vennootschapsbelasting, personenbelasting, registratierechten … Er is heel veel afwisseling en je krijgt de ruimte om uit te zoeken wat je het liefste doet. Mijn studies vormen een goede basis, maar in de praktijk is het toch nog anders. Je leert om vanuit een andere invalshoek naar de onderwerpen te kijken. Het geeft enorm veel voldoening als je na lang zoeken de oplossing vindt voor het probleem van een klant.”

Hoe is de sfeer binnen je team?

“Op je eerste dag krijg je een peter of meter toegewezen als eerste aanspreekpunt. Mijn meter nam me meteen onder haar vleugels. Ze maakte me wegwijs in het gebouw, maar ook in de verschillende programma’s die we nodig hebben om ons werk te kunnen doen. Zowel met praktische als inhoudelijke vragen kan ik nog steeds bij haar terecht. Maar eigenlijk is er met iedereen in het team een goede band. De sfeer is heel gemoedelijk, iedereen kan zichzelf zijn. Het gebeurt regelmatig dat we buiten de werkuren afspreken om samen iets te eten of op café te gaan. Ook de Vandelanotte feestjes bieden de mogelijkheid om elkaar op een andere manier te leren kennen.”

Welke opleidingen heb je al gevolgd?

“Eén van de eerste opleidingen die ik heb gevolgd ging over de beginselen van btw. Voor mij was dat heel interessant, omdat ik die kennis iets minder heb meegekregen uit mijn studies. Binnen ons team wordt er bijna elke maand een Kenniscollege tax georganiseerd. Dit geeft jongere collega’s de kans om een casus voor te stellen, een actueel topic te bespreken of een vraag te stellen. Daarnaast zijn er regelmatig webinars rond wijzigingen in de wetgeving. We krijgen dus zeker de nodige tools om ons bij te scholen en up-to-date te blijven. Ik denk er ook over na om binnenkort te starten aan mijn ITAA-stage. Dat is geen verplichting, maar het wordt wel toegejuicht. De motivatie is bij mij zeker aanwezig. Enerzijds krijg je op het einde van het traject natuurlijk je titel, anderzijds biedt het me ook de kans om mijn kennis over btw op te frissen en bij te schaven. Een win-win dus!”

Zin gekregen om aan jouw eigen traject te beginnen? Bekijk hier alle openstaande vacatures binnen tax!