Junior Legal Advisor aan het woord

21 augustus 2024

Maak kennis met Marie, Junior Legal Advisor bij Vandelanotte

  • Gestudeerd: bachelor TEW, gevolgd door een master EBR (Economie, Recht en Bedrijfskunde)
  • Afstudeerrichting: Finance
  • Gestart bij Vandelanotte: september 2023
  • Werkt vanuit: kantoor Kortrijk
Marie

Jouw studies zijn een combinatie van economie en recht. Een interessante combinatie?

“Ik ben gestart met een bachelor TEW, Toegepaste Economische Wetenschappen. Dat vormde een uitstekende basis, want het bracht me veel bij over hoe een bedrijf in elkaar zit, van de boekhouding over de financiering tot de marketing. Daarna ben ik overgeschakeld op een master EBR, Economie, Recht en Bedrijfskunde. Door economische en juridische inzichten te combineren, krijg je een volledig beeld van de verplichtingen en problemen waarmee een bedrijf geconfronteerd kan worden. Dat zorgt voor een zeer interessante achtergrond om aan de slag te gaan in het werkveld.”

Hoe ben je bij Vandelanotte terechtgekomen?

“Dat is best een grappig verhaal. Ik had initieel bij een ander bedrijf gesolliciteerd, maar tijdens het sollicitatiegesprek voelde ik geen klik. De recruiter van dat bedrijf had zelf nog bij Vandelanotte gewerkt en raadde me aan om eens naar de website te surfen. Ik heb haar raad opgevolgd en vervolgens gesolliciteerd voor een job op de legal afdeling. Het was een leuk en ontspannen gesprek, waarbij ik ook meteen kon kennismaken met mijn toekomstige teammanager. Ik vind het belangrijk om te kunnen groeien in mijn job, en was dan ook enthousiast om te horen dat ze bij Vandelanotte veel mogelijkheden en tools aanreiken om dat te realiseren. Daarnaast komen beide kanten van mijn studies perfect samen in mijn huidige rol als Legal Advisor.” 

Wat zijn jouw taken precies?

“We helpen onze klanten met juridische vraagstukken en het opstellen van documenten. We vervullen dus een adviserende en administratieve rol, vaak op sleutelmomenten van de onderneming. Op dit punt bestaat mijn takenpakket uit het oprichten van vennootschappen, opstellen van contracten, notulen maken van algemene vergaderingen, advies geven als er een conflict ontstaat met een andere partij, … Het is echt een heel afwisselende en boeiende job. Veel collega’s die uit de advocatuur zijn overgestapt, geven dat ook aan. Je bent wel bezig binnen een bepaald deel van het recht, nl. fiscaal recht en vennootschapsrecht, maar je komt met heel veel verschillende situaties in aanraking.” 

Hoe word je als starter begeleid bij Vandelanotte?

“De begeleiding begint al tijdens de startersdagen, die speciaal georganiseerd worden voor iedereen die in september opstart. Ik vond het geweldig dat ik meteen mensen van andere afdelingen kon leren kennen. Er komt veel informatie op je af tijdens die eerste dagen, maar door het samen te beleven, heerst er meteen een leuke groepssfeer. 

Eenmaal op kantoor kreeg ik een meter toegewezen. De eerste dagen zat ik vlak naast haar, zodat ik gemakkelijk uitleg kon vragen als iets niet duidelijk was. Inmiddels heb ik een goede band met alle collega's en kan ik bij iedereen terecht. Ook mijn teammanager is vlot aanspreekbaar. Daarnaast krijg je een HR Business Partner (HR BP) toegewezen. Die helpt je met praktische vragen over je loon, verlof, wagen, … en ondersteunt je ook bij het uitstippelen van een persoonlijk groeipad. Elke vraag die ik tot nu toe al heb gesteld aan mijn HR BP, werd snel beantwoord. Dat is een geruststelling. 

In het begin was ik bang dat de job misschien niets voor mij zou zijn, vooral omdat ik geen puur juridische achtergrond heb. Gelukkig bleek die angst ongegrond. Je wordt hier heel goed opgevangen, en ik heb echt het gevoel dat er geluisterd wordt naar mij. Vandelanotte is een grote speler, maar je bent hier geen klein radertje in het geheel. Iedereen gaat informeel met elkaar om, zonder stijf gedoe. Bovendien krijg je meteen veel verantwoordelijkheden, wat niet bij elk bedrijf van deze omvang het geval is.”

Hoe wordt jouw kennis bijgeschaafd?

“Dankzij het interne opleidingsplatform van Vandelanotte zijn er volop kansen om je kennis up-to-date te houden. Er zijn algemene opleidingen die iedereen moet volgen, zoals het antiwitwas- en GDPR-beleid. Daarnaast zijn er specifieke opleidingen per afdeling. Ik heb uiteraard al veel opleidingen van legal gevolgd, maar ik kijk ook wel eens naar een opleiding van de tax-afdeling. Onlangs heb ik een sessie gevolgd over het opstellen van een financieel plan. Dat is erg nuttig voor mij, omdat ik regelmatig betrokken ben bij het oprichten van vennootschappen en zo beter begrijp hoe dat proces verloopt. Die interne opleidingen zijn online beschikbaar, dus je kan zelf inplannen wanneer je ze bekijkt.

Er wordt sowieso veel aandacht geschonken aan je persoonlijke groeitraject. Om een voorbeeld te geven: ik ben gestart in het corporate legal team, maar heb al snel aangegeven heel geïnteresseerd te zijn in M&A; alles wat te maken heeft met het overnemen of overlaten van een vennootschap. Om die materie nog eens op te frissen, wou ik graag een opleiding rond M&A volgen aan de Kulak. Dit werd meteen enthousiast onthaald door mijn teammanager. Voor mij was dat echt het bewijs dat Vandelanotte je stimuleert om je kennis uit te breiden en specialist te worden in je vak. Sindsdien word ik ook vaker betrokken bij M&A-transacties, waardoor ik de theorie meteen in de praktijk kon toepassen.”