Junior Auditor aan het woord

12 maart 2024

Maak kennis met Arno, Junior Auditor bij Vandelanotte

  • Gestudeerd: Bachelor KMO-management, gevolgd door een Master Finance & Risk in de Handelswetenschappen (UGent)
  • Gestart bij Vandelanotte: september 2023
  • Werkt vanuit: kantoor Kortrijk 
Arno Van Riet

Hoe ben je bij Vandelanotte terechtgekomen?

“Tijdens mijn masterjaar heb ik drie maanden stage gedaan bij Vandelanotte. Zo kwam ik een eerste keer in contact met audit en corporate finance. Audit lag mij meteen, en ook de familiale sfeer in het bedrijf vond ik heel leuk. Nog voor mijn stage gedaan was, kreeg ik de kans om te solliciteren en even later volgde de bevestiging dat ik mocht starten in september.”

Wat zijn jouw voornaamste taken als Junior Auditor?

“Wij zijn een controleorgaan. Dat wil zeggen dat we moeten nagaan of de cijfers die ondernemingen publiceren waarheidsgetrouw zijn. Dat kan gaan over nazichten van jaarrekeningen, maar ook van voorraden en personeel. Omdat we met veel verschillende bedrijven in contact komen, ziet elke dag er anders uit. Die diversiteit is wel leuk. Je voelt ook dat je hier als starter veel verantwoordelijkheid krijgt, zo mag je bijvoorbeeld al snel zelf voorraadtellingen doen.”

Herinner je je eerste werkdag nog?

“Vandelanotte organiseert elk jaar startersdagen. Je beleeft je eerste dagen dus samen met starters van andere afdelingen en kantoren. Dat is een heel goede manier om mensen te leren kennen. Naast een teambuilding en een aantal praktische zaken, zoals het ontvangen van je laptop en bedrijfswagen, wordt er tijdens de startersdagen ook uitleg gegeven over het bedrijf en over je eigen afdeling. We kregen de mogelijkheid om vragen te stellen aan starters van vorig jaar, dat maakte de drempel minder groot.”

Hoe is de sfeer binnen het audit-team?

“Iedereen is heel behulpzaam en staat klaar om bij te springen waar nodig. Je hoeft geen schrik te hebben om collega’s met meer ervaring aan te spreken. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden, maar het is niet zo dat er op de werkvloer een echte hiërarchie heerst. Ook naast het werk komen we goed overeen, ‘s middags samen naar de frituur of op vrijdagavond iets gaan drinken is zeker geen uitzondering.”

Welke opleidingen heb je al kunnen volgen?

“Er zijn veel interne opleidingen, die zijn wat afhankelijk van onze opdrachten. Wat wordt er verwacht in een specifiek dossier? Welke problemen kunnen er voorvallen? Onze kennis wordt telkens een stukje uitgebreid. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met confirmaties. Dat betekent dat je informatie verifieert door rechtstreeks contact op te nemen met derden. Voor we zo’n opdracht uitvoeren, zorgt Vandelanotte ervoor dat we een opleiding krijgen. Je wordt dus getraind on the job, zodat je binnen een paar jaar je eigen dossiers kan beheren. Daarnaast kan je je ook inschrijven voor externe opleidingen, denk maar aan een opleiding Excel, en heb je als auditor ook de kans om door te groeien tot bedrijfsrevisor. Je hebt zelf de keuze of je wil deelnemen aan de ingangsexamens van het IBR, maar vanuit Vandelanotte wordt dit zeker aangemoedigd.”

Zin gekregen om aan jouw eigen traject te beginnen? Bekijk hier alle openstaande vacatures binnen audit!