Dankzij Vandelanotte kon Laura haar internationale droom najagen

16 maart 2023
Laura Staelens

“Voici” Laura, een twintiger met een internationale droom. Een droom die Laura al lang koesterde, maar helaas stak de coronapandemie daar een stokje voor. Nadat ze haar studies had afgerond, ging Laura op zoek naar een eerste internationale werkervaring. Vandelanotte pikte al gauw Laura’s internationale ambities op en sprak zijn netwerk aan. Het resultaat? Laura volgt nu het ‘alternance’-traject in Frankrijk. Dit is een gecombineerd systeem van deeltijds werken én leren. Ze ging hiervoor 4 maanden aan de slag bij ons partnerkantoor Advolis Orfis in Lyon. Hoe ze haar tijd in Lyon heeft ervaren? Dat lees je hieronder.

‘Alternance’ in Frankrijk

“Ik koesterde sinds lang de droom om op Erasmus te gaan. Helaas was dit door de coronapandemie niet mogelijk tijdens mijn studies. Ik studeerde dus af zonder mijn droom te kunnen waarmaken en dat knaagde toch wel. Daarom besloot ik om na mijn studies op zoek te gaan naar een internationale werkervaring. Ik klopte aan bij Dewaflex, de schakel tussen Vandelanotte en mezelf. Zij vertelden me meer over het ‘alternance’ traject dat mogelijk was bij Vandelanotte. Vervolgens solliciteerde ik bij het Vandelanotte France team. De eerste klik was gemaakt en al snel regelden zij verder dat ik mijn ‘alternance’ traject kon starten in Frankrijk en een deel van mijn traject kon vervullen bij hun partnerkantoor in Lyon. In zo’n ‘alternance’ traject (in Vlaanderen gekend als ‘duaal leren’) combineer je als student het volgen van een opleiding met werken in een bedrijf. Zo ging ik 3 weken per maand naar kantoor in Lyon en stak ik heel wat op over hoe een audit daar wordt gedaan. In de andere week volgde ik een online opleiding om zo nog meer kennis te vergaren over accountancy. Een zeer leerrijke periode”, aldus Laura.

Onvergetelijke ervaring

Hoe Laura haar eerste dagen in Lyon zou beschrijven? “Heel spannend. In het begin was het voornamelijk aanpassen aan de taal. Ik kon wel al een mondje Frans, maar was niet volledig mee met alle terminologie. De eerste meeting in Lyon was dus wel eventjes stressen (lacht). Maar iedereen was erg vriendelijk en behulpzaam. Na een tijdje had ik de meeste terminologie onder de knie. Lyon is ook een erg toffe stad met een mooie architectuur. Ik kende vooraf al een vriend die daar op Erasmus zat. Wat handig was, want zo heb ik heel wat mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. De uitstapjes die ik met die vriendenbende heb gemaakt - we zijn bijvoorbeeld op hike weekend geweest naar Grenoble - zullen me altijd bijblijven.”

“Als ik mijn tijd in Lyon zou moeten omschrijven in 3 woorden, dan zou ik zeggen: uitdagend, leerrijk en onvergetelijk! Dat Vandelanotte zo hun nek uitstak om me die buitenlandse ervaring te bieden, vind ik nog steeds ongelofelijk. Ik ben hen iedere dag dankbaar voor deze onvergetelijke ervaring”, vertelt Laura enthousiast.

Werken in het Vandelanotte France team

Nu Laura terug in België is, begint haar Belgisch-Franse werkervaring.  “Mijn avontuur in Lyon was slechts het begin”, verduidelijkt Laura. “Het ‘alternance’ traject zet zich verder. Ik volg nog steeds mijn online opleiding in combinatie met mijn werk bij het Vandelanotte France team. Ik werk in de kantoren van Vandelanotte in zowel Frankrijk als België, waar ik help bij allerlei fiscale adviezen en accountancy vraagstukken in de Belgisch-Franse context. Na mijn ‘alternance’ traject zou ik graag bij Vandelanotte blijven, al moet ik wel toegeven dat ik nog niet 100% zeker weet in welke fiscale hoek ik graag zou terechtkomen. Dat kan ik pas evalueren na enkele maanden, geloof ik. Maar doordat Vandelanotte veel verschillende afdelingen kent en er veel experten zijn in diverse domeinen, ben ik ervan overtuigd dat ik hier goed zit”, besluit Laura.

Zin om net zoals Laura een ‘alternance’ traject te beginnen in het buitenland? En daar een onvergetelijke tijd te beleven? Neem dan zeker contact met ons op. Wie weet hebben wij wel een fantastische, internationale werkervaring voor jou in petto!

 

Laura Staelens
Laura Staelens
Laura Staelens
Laura Staelens