"We hebben als samenleving meer ondernemerschap nodig"
We redden niet dagelijks levens zoals een chirurg dat doet, maar we maken wel degelijk een verschil voor onze klanten. Want niet iedereen start met dezelfde kansen. Er zijn bijvoorbeeld weinig mensen die in een succesvol familiebedrijf kunnen stappen. Dat privilege heb ik gehad en dat besef ik zeer goed. Als je je leven start in armoede, begin je met een achterstand. Als we die startkansen iets gelijker kunnen maken, dan is dat heel waardevol. Dat is uiteindelijk een verantwoordelijkheid die we dragen als samenleving.
Accountants van morgen
Mensen denken vaak dat boekhouden hoofdzakelijk over cijfers gaat. Maar cijfers zijn hooguit een middel. Ondernemers komen bij ons met vragen over overnames of groei, ze vragen of ze goed bezig zijn, wat er anders kan. Bezorgdheden die ze moeilijk kwijt kunnen bij conculega’s, medewerkers, klanten of leveranciers. Als accountant zijn wij een onafhankelijke derde partij. We streven naar een vertrouwensrelatie met de ondernemer op lange termijn.
De laatste jaren is er flink gesleuteld aan het imago van de accountant. De grijze muizen met een map facturen onder de arm, de cijferneuroten: dat beeld is niet meer van deze tijd, al leeft die perceptie nog wel. Samen met een aantal andere accountancykantoren hebben we een campagne gelanceerd rond de ‘accountants van morgen’, gericht op middelbare scholen. Want daar begint het: als economieleraren afraden om voor accountant te studeren omdat er geen toekomst in het beroep zit, dan is er iets mis. We moeten nog beter uitleggen wat we doen, wat onze job inhoudt. Richtingen als Digital Arts and Entertainment trekken meer studenten dan Accountancy-Fiscaliteit. Een computerspel ontwikkelen klínkt sexyer dan boekhouden, terwijl zij de hele dag achter hun pc zitten en wij met mensen omgaan.
De grijze muizen met een map facturen onder de arm: dat beeld is niet meer van deze tijd.
Ik denk dat we in België een stukje meer weerbaarheid en zelfredzaamheid nodig hebben. Er is een grote risicoaversie ontstaan. We zijn slaaf geworden van het voorzorgsprincipe: je mag niks op de markt brengen als je niet zeker weet dat er geen risico’s aan verbonden zijn. Er wordt ook voor van alles en nog wat naar de overheid gekeken. Maar de overheid kan ons niet tegen alles beschermen.
Onzekerheid maakt deel uit van het leven: het leven is risico, van leven ga je dood. Ondernemers zijn van nature mensen die risico’s nemen en uit hun comfortzone stappen voor het algemeen belang. Elke ondernemer is eigenlijk ook een beetje een sociale ondernemer. Wat kunnen wij doen om het geheel beter te maken: dat is een vraag die elke ondernemer bezighoudt. Wat we dus als samenleving nodig hebben, is meer ondernemerschap. Zorg dragen voor het geheel en tegelijk verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. En elke ondernemer heeft een goeie accountant nodig. Iemand die je helpt om de risico’s in kaart te brengen en te beheersen.
© West-Vlaanderen Werkt 2024 https://www.kenniswest.be/west-vlaanderen-werkt#artikels